Share this post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Blue-ribbon finishes and features have opened up this home on a racing stud to its winning location.

A strong family bond drove the desire for an extension to this homestead on a horse-racing stud near Geelong.

How did you become involved with this project and what was the client’s brief?

Architects and Designers, Tecture [and ICM Geelong cabinetmaker, SCLK Geelong] became involved in Ceres Gable House via Geelong builders Built by Wilson who had also previously extended the home originally constructed in the 90’s. The owners now required greater living and dining space to cater for family and a future generation.

What were the challenges of the site?

The proposal included extruding the original footprint to the north and only required some wall realignments internally to create more luxurious spaces. By shifting a corridor we were able to create a formal entry that set the tone for the spatial layout. The steelwork required to create the portal structure, which is a major architectural design feature with its scale and partial cantilever, was a challenge.

Describe the completed home and what are your favourite design elements?

The home is the amalgamation of contemporary living with subtle equine references to connect with the spirit of place. We created a louvred design which allows secondary light into internal spaces, while shielding them from the sun. Internally, masculine tones blend with soft curves on fixtures and fittings. We love the balcony windows that allow the living and dining room walls to open up and connect with outside.

How does the home respond to its rural context?

By creating the large gable glazing, the home now has a strong visual connection to its surrounds. And, from afar, it appears to float lightly above the land.

What informed the selection of fittings and finishes?

The home is on a racing stud farm, so we wanted to ensure the materials had subtle references to place. We chose a rich and warm palette that boldly linked to the architecture with enduring strength and robustness.

Were the owners happy with the execution? How do they use the space?

They love entertaining and by opening up and increasing the living
zone, we was able to create a luxury kitchen with a spacious butler pantry. The home has a greater flow and zone separation between its key functions – living/sleeping/outdoor entertaining. The owners enjoy relaxing inside with the large glazing open to reveal the view, or entertaining poolside under the alfresco area created by the building cantilever, with a full outdoor kitchen.

What is the appeal of country living in this location?

Being secluded from the hustle and bustle of urban life while still being in close proximity to social activities and work. With three family properties sited on the acreage, the abundant land creates a serene backdrop with life’s amenities just a stone’s throw away.

As seen in Luxe Country Homes. May 2018.

Geelong home by Tecture and Built by Wilson. Cabinetry: ICM Geelong cabinetmaker SCLK. Photograph by Peter Clark. Styling by Swee Lim Design. From Belle June/July 2018.

Share this post!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter